Közösség

Egyetemi kiskáté

2010.09.13. 18:41 - Hajdú Balázs

Címkék: egyetem

Beindult az élet az egyetemeken is. Bár az iwiw szerint vannak, akik a felsőoktatási intézmények helyett, inkább az ÉLET-et választják oktatónak. Akkor lehet, hogy rosszul fogalmaztam? Van -e élet az egyetemeken? Vagy az kívül marad? Véleményem szerint igen, van. Persze a „minden a szakodtól függ” kifejezés itt is hibátlanul alkalmazható. De akkor az ÉLET-re is ráhúzható, hogy minden attól függ, mi a munkád és hol végzed. Láttam már egész nap filmeket néző dolgozót (nem moziban ültető) és sápadt arccal tanuló hallgatót a kollégium egy eldugott sarkában. Persze utóbbi lehet, hogy előző nap még a törzshelyén csocsózott, előbbi pedig holnap kap riasztást. De egyáltalán mi is az, hogy élet? Akit tényleg érdekel, itt elolvashatja: hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89let Vagy akit tényleg érdekel, az nem olvassa el, inkább éli? Nekem fogalmam sincs, hogy mi az és hol van, ill. hol nincs, hiszen ha tudnám, nem lennék itt. Visszatérve a kiinduló pontra, vagyis az egyetemi „életre”, és ami miatt elkezdtem írni ezt a bejegyzést az nem más, mint hogy néhány egyetemi kifejezés jelentéstartalmát tisztázzam.

 

szorgalmi időszak: néhány hónap, mikor a hallgatók szorgalmasan bulizhatnak. Ha nem ezt teszed, valóban le fogsz maradni és a későbbiekben ún. kapcsolati hátrányba kerülsz a többiekkel szemben. Nem tudod megszerezni a legjobb puskát, nem kapsz kölcsön jegyzetet stb. Más kérdés, hogy ha nem bulizol, hanem tényleg szorgalmasan tanulsz, talán nem is lesz ezekre szükséged.

 

vizsgaidőszak: Körülbelül egy hónapos játék, amiben ha elegendő kreditet szerzel, mehetsz a következő fokozatra. Ha időben eléred a szükséges összkreditet, akkor a játék véget ér, ceremónián veszel részt, ahol egy lappal igazolják neked, hogy nyert.él Később ezzel a papírral forintért fognak alkalmazni multinacionális cégek. Vagyis a kreditekből előbb utóbb forint lesz. Más kérdés, hogy addigra már a forint lehet, hogy nem lesz.

 

Index: Ebben a „kisfüzetben” gyűjtheted össze a játék megnyeréséhez szükséges kreditek számát.

 

Téó: Semmi köze a bulikban használatos éjó hangulatszóhoz, ez a tanulmányi osztály rövidítése. Ez a szerv azért jött létre, hogy a hallgató dolgát a diplomáig megnehezítse. Feladatuk a pénzbeszedés, az idegi fárasztás és a bonyolult dolgok bonyolultabbá tétele. Ezen negatív dolgok ellenére sikerük töretlen, mert mindig nagy sor áll előttük. Ha oda kell menned.

 

Dékán: Ő a nagy medve, vagyis a Főnök. Ha túl sokszor buktál el, ő még megmenthet és adhat egy plusz életet. Ehhez egy érzelmeire ható több oldalas könyörgést kell írnod, amit majd elbírál.

 

Kollégium: Ide két módon kerülhetsz be. Vagy nagyon szegénynek kell lenned vagy ismerned kell a HÖK-ösöket.

 

Hök-ösök: Ők azok, akikkel jóban kell lenned. Onnan tudod, hogy valaki Hök-ös, hogy ők már az egyetem évei alatt sem csak a krediteket gyűjtik, hanem a forintokat is. Ünnepeken ők is beszélnek, illetve megszervezik neked, hogy kulturált keretek között is lehess mocskos részeg.

 

Nagy előadó: Ez az a hely, ahol kipihenheted az előző este fáradalmait. Segítségedre van egy álmosító előadás, aminek tartalma úgyis benne van abban a könyvben, ami neked nincs meg.

 

Úvé: Ismételt vizsga, ahol bizonyíthatod, hogy amit előbb nem tudtál lelesni, most sikerült. Minden Úvé forintba kerül, így nem árt év elejétől erre gondolni és külön félre tenni rá.

 

Puska: Jellemzően kisméretű fegyver, amit használhatsz a harcban, de csak úgy, hogy ellenfeled nem láthatja. Ha észreveszi, elveszi és a csatát ő nyerte.  

 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KáZoli 2010.09.13. 22:29:23

A régi szép idők...

dorilan 2010.09.14. 03:27:30

"Nekem fogalmam sincs, hogy mi az és hol van, ill. hol nincs, hiszen ha tudnám, nem lennék itt. " -ezt írtad az életről.
Becsületesen elolvastam a linket amit kiírták, de bevallom én sem lettem okosabb.
- Viszont azon gondolkoztam, hogy az utóbbi időben egy halom dolog történt velem - olyan dolgok, amikhez használom az "élet" szót és úgy érzem értem is őket. Például hogy volt egy "életcélom". Vagy hogy valaki ezen a nyáron szinte "megmentette az életemet", mert odafigyelt rám, amikor kellett. Aztán az, hogy őt az "életemnél is jobban megszerettem". - Érdekes, hogy eközben pedig az életről nem tudom, pontosan mi.
- Talán majd valaki felírja ide. Vagy ha te közben véletlenül rájössz, akkor írd fel, jó?

mirroa 2010.09.14. 07:54:50

Egy nyerő kombináció az egyetemi oktatásban az olyan gyakorlatvezető, aki nem ér rá gyakorlatot tartani viszont mindenkinek tök könnyen ötöst ad, kombinálva az olyan vizsgáztatóval, aki annál nehezebb példát ad a vizsgán, minél jobb jegyed volt a gyakorlaton. A példát kötelező megoldani, mert addig nem lehet tételből felelni. De éjjel tételt tanultál ezért marha álmos vagy. Az első félórában még nézed a példát, aztán már alszol a papíron. Ha kialudtad magad, talán még meg is oldod. (ELTE geometria tsz. :)

Hajdú Balázs · https://www.facebook.com/standupbalazs 2010.09.14. 09:05:25

dorilan, nem hiszem, hogy én jövök rá és hogy le lehetne írni, de talán nem is olyan "életbevágó" :)

dorilan 2010.09.14. 15:01:11

Balázs, azt hiszem igazad van és nem is lehet leírni. És minek is... És akiről fejjebb írtam - bár a foglalkozása nem is "életmentő" - a helye a szívemben "életreszóló" :)

s_kata 2010.09.14. 22:27:28

Téót nem láttam még így leírva soha, sem az Úvét.
Van egy harmadik rövidítés, amit kihagytál, szintén két betűs. Akkor már úgy írom: Zéhá. Azt még hozzávehetnéd a gyűjteményhez.

2012.03.02. 11:10:48

Nálunk nem kell fizetni az uv-ért, jeee. Igaz, egy félévben csak kétszer lehet próbálkozni.