Közösség

Bobo és a világirodalom

2010.02.28. 07:16 - Hajdú Balázs

Címkék: világirodalom bobo

Nagyon nehéz a dolgom, ha megpróbálom Bobo géniuszát értékelni. Életművét bemutatni, elemezni, szintén lehetetlen. Ki volt ő? Ismeretlen tengerész? Spenótreformer? Költő-író és a dagonya stílus feltalálója? Földkutató-tudós az űrből? Egy deviáns magzat lelkesedése?

„élet és gond együtt jár, Isten és Bond két nagy sztár” írja a Különleges utazások c. költeményében.

Életének nagy részét a spenót elemzésével töltötte, csupán szabadidejében írt és alkotott. Munkáira Qin-Phan kínai magasugró figyelt fel, aki rájött, hogy Bobo versei „véresen”  inspirálják. Így sikerült átugrania a 436 cm-es magasságot Münchenben, 3 korsó sör után, dobbantóról, mely teljesítményét a művésznek ajánlotta fel.

Bobo még fiatal korában ismerte meg a Herceget, aki szintén ösztönözte a műalkotásra és a spenót további fejlesztésére. Egy pályázat jóvoltából sikerült egy nagyobb összeget kapnia, amit az étel kikísérletezésére fordíthatott. Talán innen a Belefulladok a spenótba, ha a Herceg nem ad pézt c. alkotása is.

Egmond, Tasso, Fortuna, Kelevendi, Passat, Neyei, Parafracento mind-mind hatottak Bobo életére és munkásságára, és fordítva. Utóbbi két ember Bobo hatására szintén felvette a Spenót vallást és aszerint is élt. Vagyis, csak spenótot ettek, ittak és csak arra gondoltak. Elítélték a spenótot nem szerető élőlényeket, bár különösebben nem foglakoztak velük, mert attól féltek, hogy akkor nem tudnak a spenótra gondolni. Korán keltek és későn feküdtek, mert attól tartottak, hogy ha nem spenótról álmodnak, akkor tükörtojásról. Lakendi, Fittiro, Jovelli mind-mind a Tükörtojás vallás alapítói voltak abban az időben és erejükkel elérték, hogy olyan emberek is erre az ételre gondoljanak, akik egyébként nem.

A magyar irodalmat nem érintette Bobo munkássága, hazánkban szinte senki sem ismeri életét, munkásságát.

A Herceg így emlékezett meg róla, halálának tizedik évfordulóján: Ő volt nemzetünk Homérosza, aki élete nagy részében önmagával vívta a legnagyobb harcokat. Talán kevesen tudják, hogy Napóleon többször is tőle kért segítséget, de legalább kétszer. Ha nem ekkora lángész, talán még most is közöttünk él, és nem lesz a spontán égés újabb fiatal áldozata. 200 évet élt.

 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackaa 2010.07.07. 21:51:37

örömet okozott ez az írás, engem valami megnyugtató, kellemes otthon-érzés tölt el, amikor az írásaidat olvasom, olyan pizsamás érzés, a gondolatok mélyen eredetiek, egy nagyon sajátos világot mutatnak, és tükrözik a világomat, ezért az otthon-érzés.
"a dagonya stílus feltalálója"
"Bobo versei „véresen” inspirálják"
"Korán keltek és későn feküdtek, mert attól tartottak, hogy ha nem spenótról álmodnak, akkor tükörtojásról." - tükörtojásról igen jó lenne álmodni :-))

evra 2010.07.19. 13:59:42

Látod, mostanában én is komolyan elgondolkoztam azon, hogy felveszem a spenót vallást és aszerint fogok élni. Nagyon tetszik ez a gondolat és valószínűleg meg is teszem...

Annyira szeretem az írásaidat, és hihetetlenül megnyugtatnak, most még jobban érzem ezt, mint korábban. Még nagyon sokáig szeretném olvasni őket, remélem így lesz...

Amikor pedig belefutok egy olyan mondatba, mint például: "Napóleon többször is tőle kért segítséget, de legalább kétszer", akkor menthetetlenül és azonnal vidám leszek.